Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

j

Sevgi Tesisat

}

09.14.2022

Kış ayları yaklaşınca en sık sorulan sorulardan bir tanesi de peteklerin havası nasıl alınır? sorusu oluyor. Çünkü evlerimizde ya da iş yerlerimizde ısınmak için kullandığımız kombi tesisatı ile petekler, bize konforlu bir ısınmanın her türlü avantajını sunuyor. Bu nedenle yaşanan küçük bir sorun bile temel ihtiyaçlarımızdan olan ısınmayı etkisiz hale getiriyor. Peki, peteklerde neden hava oluşur? Hava oluştuğunu nasıl anlarız? Bu tip soruların cevaplarını içeriğimizde cevaplayacağız.

Peteklerde Neden Hava Oluşur?

Evlerimizde ya da iş yerlerimizde kullandığımız peteklerde hava varsa, peteklerin ısınması ile ilgili sorunlar ortaya çıkar. Bunun sebebi de peteklerin su aldığı ya da döşendiği sırada içerisine hava kaçmasıdır. Tesisatın içerisine kaçan hava sonrasında panel peteklere ulaşan hava, sudan daha hafif olduğundan peteklerin en üst konumunda kalır. O bölgelere su ulaşamadığından da ısınma gerçekleşmez ve petekte bölgesel ısı farklılıkları ortaya çıkar. İşte bunun için de petek havası alma işlemi gerçekleştirilir. Peki, bir petekte hava olduğu nasıl anlaşılır?

Peteklerde Hava Olduğunu Nasıl Anlarız?

Kış aylarına girilirken, kombide, peteklerde ve tesisatta yaşanan problemler bir hayli can sıkıyor. Maddi ve manevi pek çok zararı ortaya çıkardığından, bu tarz problemlerde hemen uzman firmalar ile iletişime geçiliyor. Peteğin havası nasıl alınır? sorusu da bu süreçte sıklıkla sorulduğu için, içeriğimizde bu kapsamla ilgili çeşitli detaylardan bahsediyoruz. Peki, peteklerde hava olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Bunu anlamak oldukça basit. Eğer peteğinizin alt kısmı ısınıyor, sıcaklık üst kısımlara ulaşmıyorsa, o halde peteğinizin havasının alınması gerektiğini anlayabilirsiniz. Çünkü peteğin üst kısmında hava olur ve hava sudan daha hafif olduğundan, o kısma su ulaşmaz, peteğin üst kısmı soğuk olur. Tam tersi bir durum olursa, yani üst ısınır, alt ısınmazsa, bu durumda peteğin havası ile ilgili bir problem yok demektir. Çünkü hava sudan hafif olduğundan üst kısımlara çıkar. Alt kısımlarda sıcaklık eksikliğinde profesyonel hizmet talep edilmelidir. Petek Temizliği isimli içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Peki, kalorifer peteğinin havası nasıl alınır? Şimdi bundan bahsedelim.

Kombilerde Otomatik Hava Sızdırması

Peteğin Havası Nasıl Alınır?

Panel petekler, yani evlerde ve iş yerlerinde sık kullanılan petekler, hava alma işlemi konusunda oldukça kolaylık tanır. Bu peteklerin çok sık kullanılmasının ana sebebi de ekonomik olması ve tasarım olarak ince olup, pek çok alana entegre olabilmesidir. Peki, doğalgaz petek havası nasıl alınır?

  • İşleme başlamadan, peteğin üst vanasının kapalı, alt vanasının açık olduğundan emin olmalısınız. Bu durum, hava alma işlemi sona erene kadar peteğe su girişini engellemek içindir.
  • Sonrasında peteğin havasını almak için pürjör anahtarı ya da düz tornavidaya ihtiyacınız olacaktır.
  • Ardından kalorifer peteğinin havasını almak için pürjör vanasını bulmalısınız. Bu vana, petek vanasının tam tersi yönündedir.
  • Bundan sonra pürjör vanasının tam altına boş bir kova koymalısınız. Bunun sebebi, hava alma esnasında çıkan suyun etrafı kirletmemesidir.
  • Pürjör anahtarı ya da düz tornavida ile saat yönünde, çeyrek tur pürjör vanasını çevirin.
  • Çevirdiğiniz esnada vana gevşeyecek ve havanın dışarı çıktığını duyacaksınız.
  • Su geldiğinde ve hava çıkma işlemi sona erdiğinde artık saat yönünün tersine pürjör vanasını çevirebilirsiniz. Çevirme işleminde zorlandığınızda artık durabilirsiniz. Daha fazla çevirmeyiniz.

Yukarıdaki adımları doğru şekilde uygularsanız, peteklerin havasını rahatlıkla alabilirsiniz. Peteğin havası alınırsa, alt ve üst kısmındaki ısı farklılığı ortadan kalkacağı için yaşadığınız ısınma ile ilgili olumsuzluk giderilmiş olacaktır. Panel peteklerde hava alma işlemi bu şekilde gerçekleştirilir. Peki, döküm peteklerin havası nasıl alınır?

Döküm Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Panel peteklere göre daha az kullanılan, eski tip petek çeşitlerindendir. Çok eski olduklarından, sıklıkla boyandıklarını da görürüz. Bu nedenle purjör vanalarının boya dolayısı ile kapandığına sık rastlarız. Bu tarz durumda pürjör anahtarı ya da düz tornavida ile hava alma işlemi gerçekleştirilemez. Peki, döküm peteklerin havası nasıl alınabilir? İşte bu durumda döküm petek malzemeleri satan yerlerden, uygun pürjör vanasını alarak, mevcut vanayı söküp, yerine takarak, hava alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yeni vanayı taktıktan sonra, panel peteklerde olduğu gibi hava alma işlemini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Çoğu zaman peteklerin havasının alınamaması, arıza olarak adlandırılsa da bu çok yanlıştır. Çünkü peteklerde belirli zamanlarda hava oluşması, sık karşılaşılan durumlardandır. Yukarıdaki adımları doğru şekilde uyguladığınızda, sorundan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Ayrıca bu alanda uzun yıllardır hizmet veren firmamız, size ayrıcalıklı hizmetler sunduğu için, bizden kombi ve petekler ile ilgili pek çok hizmet alabilirsiniz.

Petek Temizleme: Sevgi Tesisat

Petek havası dışında kalan pek çok problemde petek temizliği gerekir. Ayrıca ileride büyük problemler ile karşı karşıya kalınmaması için, petek temizliğinin belirli periyotlarda gerçekleştirilmesi de gerekliliktir. İşte bu konuda size profesyonel destekler sunan Sevgi Tesisat firmamız, petek temizleme hizmetinden ayrıcalıklı şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır.

Sizin için hazırladığımız “Peteklerin Havası Nasıl Alınır?” isimli içeriğimizi burada sonlandırıyoruz. Petek ve kombiler ile ilgili yaşadığınız problemlere profesyonel şekilde çözümler üretilmesini isterseniz, bize daima aktif olan telefon numaralarımızdan ulaşabilirsiniz

Peteklerin Havası Alınırken Kombi Açık Mı Olmalı?

Kombi peteklerinin havasının alınması sırasında kombinin açık olması gerektiği bilgisi doğrudur. Çünkü kombinin bir yandan havası alınırken, su basıncının düşmesi halinde kombiye su basılması gerekir.

Havlupan Petek Havası Nasıl Alınır?

Banyoda yer alan havlupanların havası, havlupanın üst kısmında bulunan alandan alınır. Pürjör anahtarı ya da düz tornavida ile standart peteklerde olduğu gibi havlupan peteklerde de hava alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Petek Havası Alınırken Hangi Vana Kapatılır?

Peteğin üst vanasının açık, alt vanasının kapalı olması gerekir. Bunun sonrasında pürjör anahtarı ya da düz tornavida ile saat yönünde pürjör vanasını çevirerek, peteklerin havasını alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Öne Çıkanlar

İlgili Mesajlar

Kombi Neden Su Akıtır?

Kombi Neden Su Akıtır?

Sıcak ya da soğuk hava fark etmeksizin kombilere her mevsim ihtiyaç duyuyoruz. Soğuk havalarda ısınma konusuna ekstra ihtiyaç duysak da her mevsim sıcak suya olan ihtiyacımız son derece yüksek. İşte bu sebeple kombilerde bir problem meydana geldiğinde, hayatımızın pek...

daha fazla bilgi edinin
Peteklerin Altı Isınmıyor

Peteklerin Altı Isınmıyor

Isınma sisteminin en önemli parçalarından bir tanesi olan petekler, kombinin borular ile aktardığı sıcak suyu devir daim yaparak ortamın ısınmasını sağlarlar. Bu şekilde hem peteğin olduğu yer ısınır hem de ısınma işlemi büyük bir konforla gerçekleşmiş olur. Ancak her...

daha fazla bilgi edinin
Petek Temizliği Nasıl Yapılır

Petek Temizliği Nasıl Yapılır

Isınmak ve sıcak su ihtiyacımızı karşılamak için kullandığımız kombiler, hayatımızın her alanında bize çok fazla kolaylık sağlıyor. İşte sağladığı bu kolaylıklardan yola çıkarak, kombilere aynı hassasiyeti göstermemiz gerekir. Bunun diğer boyutu da kombi petekleridir....

daha fazla bilgi edinin

Acil Tesisatçı’ya mı ihtiyacınız var?

7/24 Hizmet İçin

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir